Marcel Ciolacu îi urează lui Pedro Sanchez „multă baftă în alegerile” legislative din Spania: „Este un PRIETEN și un susținător adevărat al românilor”

Marcel Ciolacu îi urează lui Pedro Sanchez „multă baftă în alegerile” legislative din Spania: „Este un PRIETEN și un susținător adevărat al românilor”
Pedro Sanchez
Publicat: 23/07/2023, 14:05
Actualizat: 23/07/2023, 14:48

Premierul Marcel Ciolacu i-a urat succes lui Pedro Sanchez la alegerile generale care au loc duminică în Spania. El afirmă că românii se pot baza pe social-democratul spaniol.

„Românii din Spania au un prieten și un susținător adevărat în premierul social-democrat Pedro Sanchez.

Acordarea dublei cetățenii românilor care locuiesc, învață și muncesc în Spania, cât și sprijinul necondiționat pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen sunt dovezi concrete că premierul Sanchez este un mare prieten al României.

Multă baftă în alegeri, Pedro Sánchez Pérez-Castejón!”, a scris, duminică, pe Facebook, Marcel Ciolacu.

Alegeri legislative în Spania

Spaniolii sunt aşteptaţi duminică la urne pentru alegeri generale ce se anunţă a avea un rezultat strâns, un scrutin marcat de diferenţe ideologice, de spectrul ascensiunii extremei drepte şi de iritarea alegătorilor de a fi nevoiţi să voteze în timpul vacanţei de vară.

Votul s-a deschis la ora locală 9.00 (10.00, ora României) şi se închide la ora 20.00 (21.00 ora României), când vor fi publicate sondajele la ieşirea de la urne. Se aşteaptă ca rezultatul final să fie decis de mai puţin de un milion de voturi şi de mai puţin de 10 mandate în parlamentul cu 350 de locuri, spun experţii.

Premierul socialist Pedro Sanchez a convocat alegerile anticipate după ce stânga a suferit o înfrângere usturătoare în alegerile locale din mai, dar mulţi alegători sunt furioşi că au fost chemaţi la vot în plină vară sufocantă.

Serviciul poştal spaniol a raportat vineri că numărul de voturi prin corespondenţă a depăşit deja cifra record de 2,4 milioane, deoarece mulţi oameni aleg să voteze de pe plajă sau de la munte, mai degrabă decât din oraşele lor încinse.

Sondajele de opinie arată că alegerile, pe care mulţi candidaţi le-au descris ca fiind un scrutin pentru viitorul Spaniei, se vor solda probabil cu o victorie a Partidului Popular de centru-dreapta, dar pentru a forma un guvern va trebui să se asocieze cu partidul de extremă-dreapta Vox – ceea ce ar fi o premieră de la sfârşitul dictaturii lui Francisco Franco, în anii 1970, ca o formaţiune cu o astfel de orientare să ajungă la guvernare, relatează Reuters. (Continuă să citești mai multe informații despre subiecte AICI…)

Marcel Ciolacu ține aproape de familia socialistă europeană

Marcel Ciolacu ține aproape de familia social-democrată a Europei, prima vizită a sa, în calitate de șef al Executivului fiind la Olaf Scholz, cancelar al Germaniei din partea Partidului Social Democrat.

Din noiembrie 2022, Ciolacu este vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est. La momentul alegerii, Ciolacu i-a mulțumit pentru susținere și încredere premierului spaniol, Pedro Sánchez, care deține președinția până în 2025.

Relația dintre PSD și familia socialiștilor europeni nu a fost întotdeauna bună.

În anul 2019, PES, spre exemplu, a înghețat relațiile cu social-democrații, conduși atunci de Liviu Dragnea, motivând că partidul încearcă să eludeze judecățile și ignoră principiile de bază socialiste, prin folosirea majorității sale în parlament pentru a legaliza ilegalitatea, cu referire la celebra ordonanță 13.

Dragnea s-a dus în februarie 2019, la congresul PES, de la Madrid, unde a “avut o discuție bună cu Serghei Stanișev și Frans Timmermans și am propus soluții pentru o comunicare mai bună și sper să avem o comunicare și o colaborare mai bună”, conform propriilor declarații.

Numai că, în aprilie, liderul PES de la vremea aceea, europarlamentarul și fostul premier al Bulgariei, Serghei Stanișev, critica PSD că nu respectă “litera legii și recomandările Comisiei Europene”. Și că, până la îndreptarea atitudinii, relațiile dintre PES și PSD rămân înghețate. S-a pus în discuție, la vremea aceea, și statutul de membru al PSD în PES.

Sursa foto: Facebook

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Decizie pentru cei cu buletin de identitate. Statul român va afla absolut totul
Un român, mare vedetă pe Netflix. Este milionar, cunoscut la nivel mondial
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Cu cât au crescut cheltuielile cu salariile bugetarilor în primele luni ale acestui an?
×